6 Aralık 2013 Cuma



                             
                    KAYSERİNİN YEŞİLHİSAR İLÇESİ




                  MHP GENEL BAŞKANI
                            SAYIN 
                    DEVLET BAHÇELİ


             MHP KAYSERİ İL BAŞKANI
                          SAYIN
                      METE EKE


                      MHP YEŞİLHİSAR
            BELEDİYE BAŞKAN ADAYI 
                               SAYIN 
                         METİN İNCE       
                    


GÖRÜL(E)MEYEN YEŞİLHİSAR



        İlk tanıdığım andan itibaren çok sayıda röportaj yapılmalı diye düşündüğüm ilçemizin yetiştirdiği değerli evlatlardan olan Sayın Metin
İNCE ilçemizin ekonomik yönden kalkınmasın 
katkıda bulunacak değerli fikirleri ile hepimize
dünyalar sunacaktır.


       Bize kendinizi tanıtır mısınız?


                1969 yılı Yeşilhisar doğumluyum. İlk, Orta ve Lise tahsilimi Yeşilhisar’da tamamladıktan sonra, 1987 yılında Trakya Üniversitesi Tekirdağ Meslek Yüksek Okulunu kazanarak 1989 yılında Tarım Makinaları Teknikeri olarak mezun oldum. 1991 yılında Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Kayseri Bölge Birliğinde işe başladım. Sırasıyla K.Yenice , Ayşepınar ve Fethiye Kemer Kooperatiflerinde çalıştıktan sonra 2003 yılından beridir de Kayseri Bölge Birliğinde çalışmaktayım.

                Resmi olarak yaptığım işten arta kalan zamanlarda teknik tarım konusunda araştırma ve uygulama faaliyetlerim oldu. 2002 yılında damla sulama sistemlerini ilçemize kurarak teknik sulamaya öncülük ettim.ilk kez açık alanda ilçemizde 8 dekarlık sırık domates uygulaması yaparak sebze yetiştiriciliğine öncülük ettim.Bu gün ilçemizin tarım alanlarının %75 i basınçlı sulama yöntemi ile sulanmaktadır. Bu oran 2002 yılında %12 oranında idi. Bu durum %63 su ve enerji tasarrufu sağlamaktadır. Tabii ki  bu tasarruf devletimizin teşvikleri ve çiftçilerimizin yeniliğe açık olması sayesinde olmuştur. 
  
 
Bugün sizinle Yeşilhisar'ı konuşmak istiyoruz. Bize Yeşilhisar'la ilgili öncelikle söylemek istediğiniz nelerdir?
  

 SAHİPSİZ VATANIN
 BATMASI HAKTIR
SEN SAHİP OLURSAN 
BU VATAN BATMAYACAKTIR
                                                                 M.Akif ERSOY

Milli şairimiz M.Akif ERSOY’un söylediği gibi sahipsiz bir ilçe Yeşilhisar. Kurumları ve kurum amirleri olmasına rağmen sahipsiz Yeşilhisar. İçerisinde yaşayan halkı, esnafı, memuru,sözde kanaat önderleri olmasına rağmen sahipsiz Yeşilhisar. Maddi Manevi alt yapısı olmasına rağmen bir türlü GÖRÜL(E)MEYEN YEŞİLHİSAR.
                980 Km² Yüzölçümü 476 000 Dekar tarım arazisi 47.000 ton meyve 40.000 ton tahıl 800 ton baklagil  165.000 ton şeker pancarı 4000 ton ayçiçeği 60.000 ton patates 1500 ton sebze ve 10 000 ton diğer tarım ürünü (Kaynak: http://kayham.erciyes.edu.tr/)  üretimi olmasına rağmen GÖRÜL(E)MEYEN YEŞİLHİSAR.
                Bütün bu üretimini 16 950 kişi ve % 62 oranında 45 yaş altı  nüfusuyla (Köyler dahil) gerçekleştiren, buna rağmen elde ettiği gelirin ancak % 20 sinden faydalanabilen YEŞİLHİSAR.




980 Km² Yüzölçümü 476 000 Dekar tarım arazisi 47.000 ton meyve 40.000 ton tahıl 800 ton baklagil  165.000 ton şeker pancarı 4000 ton ayçiçeği 60.000 ton patates 1500 ton sebze ve 10 000 ton diğer tarım ürünü (Kaynak: http://kayham.erciyes.edu.tr/)  üretimi olmasına rağmen GÖRÜL(E)MEYEN YEŞİLHİSAR.
                Bütün bu üretimini 16 950 kişi ve % 62 oranında 45 yaş altı  nüfusuyla (Köyler dahil) gerçekleştiren, buna rağmen elde ettiği gelirin ancak % 20 sinden faydalanabilen YEŞİLHİSAR.




Bu kadar ekonomik imkana rağmen sizce ilçemiz hak ettiği yerde midir?

İlçemizin hak ettiği yerde olmadığı aşikar, bunu herkes biliyor ve bundan rahatsız oluyor, mevcut durumu sürekli dillendiriyor. Fakat hiç kimse, istemesine rağmen bir şey yapamıyor.
               
-Neden Bir şey yapamıyor ? Engelleyen Nedir ?

Siz de taktir edersiniz ki herhangi bir iş yaparken önce karar verilir, gerekli fizibilite yapılır, proje somut hale gelir, tüm bürokratik işlemler yapılır ve işe başlanır.
Şimdi ne yapmamız konusunda verilmiş bir karar var mıdır?
 YOK…
Kararı kim verir? Tabii ki Yetkili ve sorumlu olanlar.
Kararı nasıl verir? Yetkili kurullarda istişare ederek ve halkın onayını alarak.
HANİ…
Kısacası önce reel bir çalışmanın sonunda sağlam bir karar verilmesi ve kararın arkasında sonuna kadar durulması gerekmektedir. Yani engele gerek yok, zaten engelliyiz.



-Peki ama bir yerden başlamak gerekmez mi?

Elbette başlanmalı hem de vakit kaybetmeden şartlar ne olursa olsun harekete geçilmelidir.

-Nasıl ?
               

                Öncelikle İlçe istişare kurulu acilen toplanmalı, kararlar alınmalı, komisyonlar kurulmalı,  tüm veriler toplanarak veri bankası oluşturulmalı ve veriler ışığında stratejik planlar hazırlanarak projelendirilmeli ve uygulamaya geçilmelidir.


Somut bir örnek verir misiniz. İlk önce yapılması gereken şey nedir?

                Öncelikle yapılacak iş,
Öncelikli eksiğimizi tespit edilerek bir an evvel giderilmesidir. nedir bu öncelikli eksiğimiz diye soracak olursak; ilçemizin imar planı derhal gözden geçirilmeli ve gerekirse plan tadilatları yapılarak,
               
Konut alanları
Sanayi alanları
Sosyal alanlar
Yeşil alanlar

Gibi alanların en az 50 000 nüfusa göre planlanarak tahsisi yapılmalıdır. Gündemde olan kentsel dönüşüm programına ilçemizi de aldırarak ilçe merkezinin yaşanabilir hale getirilmesi gerekir.

Şu an itibariyle ilçemizin giriş çıkışı hayvancılık tesisleri ile dolu, yani giriş çıkışı ahırlarla kesilmiş ve halk sağlığını tehdit eder durumdadır. Hem de hiçbir ilçeye nasip olmayan karaağıl mevkiinde bulunan 67 000 dekar mera alanı olmasına ve devlet tarafında hayvancılık faaliyetlerine ayrılmasına rağmen, ısrarla ilçemizin en kıymetli alanlarına bu tesislerin kurulması akıl alacak bir şey değildir.


Çoğumuzun haberinin olmadığı bir konu daha var ki bu olumsuzluğun devam ettiğini göstermektedir. Yıllar önce Kaytaş Tavukçuluk A.Ş. ne çok cüzi bir fiyatla yani  m² si bir ekmek parasına satılan alana Tavukçuluk ve Tavuk Gübresi işleme tesisi kurulma kararı alınmış ve resmi işleri devam etmektedir.

Derhal bu uygulamalardan vazgeçilerek hayvancılık tesisleri karaağıl mevkiine alınmalıdır. Kay taş gibi firmalara da daha uygun tesisler kurması yönünde yardımcı olunmalıdır. Mesela Erkilet yolu üzerinde bulunan yumurta toplama , paketleme ve pazarlama tesisi gibi tesislerin ilçemize kurulması teşvik edilmelidir.

Saray Çifliği A.Ş. nin hayvancılık tesisi ilçemizde bulunması 10 000 dekardan fazla araziye sahip olmasına rağmen et-süt ve süt ürünleri tesisinin istihdam sağlayacak şekilde ilçemize kurulması teşvik edilmelidir.

Yapılacak olan imar planında sanayi alanı olarak ayrılan yerle ilgili alt yapı çalışmaları proje dahilinde devlet imkanlarından faydalanarak yapılmalı, yatırıma hazır hale getirilmeli ve yatırımcıların kapısı çalınmalıdır.



Yatırımcılara özellikle hammadde açısından zenginliğimiz olan tarım ürünlerinin işlenmesine yönelik tarımsal sanayi tesislerinin kurulması teşvik edilmelidir. Çünkü bu sayede entegre bir üretim ağı kurulmuş olur.Tarım arazilerimiz gerçek sahipleri tarafından işlenerek hem istihdam sağlanır hem de göç önlenmiş olur, hatta tersine göçün başlaması sağlanır.

Üretilen tarım ürünlerinin pazarlanma sorunu ortadan kalkar, sanayicinin alım garantisi amacıyla desteği sağlanır ve böylece üretim maliyetleri aşağı çekilir. Biliyoruz ki çiftçilerimiz tarım yapabilmek için yeterli imkana sahip değildir. Bu nedenle tarımsal girdilerini faizli olarak tedarik edebilmekte ve faiz yükü altında ezilmektedir.

Neden hep tarımdan bahsediyoruz diyebilirsiniz, bu konu çok önemlidir. Çünkü;
Dünyanın Geleceği Gıdada
Gıdanın Tek kaynağı Tarımdır.
Gıda stratejik silah haline gelmiştir. İlçemiz tarım arazilerinin hızla satılması bizi endişelendirmektedir. İlçemiz Cenab-ı Allah ın bir lütfu olarak sulanabilir tarım arazisi yönünden Kayseri’nin en büyük alanına sahiptir. Son on yılda ilçemiz tarım alanlarının kullanımı ve sulama imkanları konusunda, adeta soyutlanmıştır.

İlçemizin 40 yıllık rüyası Develi 2. Merhale Projesinden  (Kıcık Tüneli) tünelin açılmasına rağmen, ilçemiz devre dışı bırakılarak, yeni yer altı kuyuları ile ilgili projeler devreye sokulmuştur. Ülkemizde neredeyse ilk olacak güneş enerjisi ile elektrik üretilerek enerji maliyetlerinin düşürüleceği hayali ile 300 dekar alanda güneş panelleri kurulması SS Sulama Kooperatifine adeta pazarlanmış ve büyük ekonomik külfet altına sokulmuştur.

Yatırıma ve yeniliğe can atan biri olarak bu durum beni endişelendirmektedir. Çünkü; Sulama kooperatifinin üyesiyim ve kooperatifin ekonomik yapısını biliyorum. Bu yükü kaldırabilecek ekonomik güce sahip değildir. Kaldı ki yaptığım araştırmalara göre rantabıl bir proje olmadığını düşünüyorum.




YEŞİLHİSAR ŞEKERPARESİ



Tarım dışında ilçemiz için bir durum tespiti yapabilir misiniz?

İlçemiz nüfusunun % 62 si 45 yaşın altında olduğunu söylemiştik. Bu durum iş gücünün son derece müsait olduğunu göstermektedir. Yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı iş imkanlarının olmaması sebebiyle ilçe halkımız işsizlik sorunu yaşamaktadır. Bu durum ise maalesef sosyal hayatımızı olumsuz etkilemektedir. Aile düzenleri bozulmakta ekonomik sıkıntılar çekilmektedir.


Bu olumsuzlukların giderilmesi için neler yapılmalıdır?

Hani bir söz vardır ya! Bedene göre elbise dikilmelidir. İşte bu düsturdan hareket ederek durum tespiti yapılmalı ve belediyemiz ile mülki idare devletimizin mevcut sosyal politikalarını gözden geçirerek ilçemiz halkının da faydalanmasını sağlamalıdır. Örnek olarak; Sosyal Sorumluluk Projeleri, Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) ve diğer yerinde istihdam projelerini hükümetlerimiz desteklemektedir. Yapılan ve yapılacak olan tüm çalışmalar insan odaklı olmak zorundadır. İnsan odaklı planlamalar insanların ilgisini ve katılımını sağlar dolayısıyla da Kolektif Bilinç oluşur ki bu da kolektif kalkınmayı sağlar.

Kollektif Kalkınma dediniz, bu konuyu biraz açarmısınız?
  
İlk defa Emile Durkheim tarafından kullanılan kolektif bilinç terimi

"insanda, birey olarak ruhi hayata ait olayları aşan ve zümrenin ortak düşünce, istek ve heyecanlarını temsil eden ortak bir bilinci" ifade etmektedir. Bir toplumdaki insanların sahip oldukları ortak duygu ve inançları ifade etmekte ,toplumun fertlerinin tek bir ruh ve duygu etrafında birleşmelerini sağlamakta  ve böylece toplumların devamında önemli bir rol oynamaktadır”.
İşte bu bilinçle hareket edilirse kolektif kalkınma sağlanır.







Kısa vadede yapılmasını tavsiye ettiğiniz bir projeniz var mı?

Tabii ki var, sadece benim değil ilçesini düşünen ve bunun için kafa yoran herkesin kendisine göre projeleri olduğuna inanıyorum. Önemli olan bunları bir araya getirecek ve işleyecek yapıları kurmaktır.

Örnek olarak benim yıllardır ısrarla yapılmasını istediğim Bahçeli Konut Projesini TOKİ Sarıoğlan ilçesi Çiftlik Kasabasında Köykent adı altında yaptı.

Bu proje ilçemizin Adana asfaltı kenarında herhangi bir yerinde en az 50 Dekar arazide ve 1000 m² lik parseller halinde hazırlanarak imar parselizasyon ve ifraz yönünden işlemleri tamamlanarak TOKİ ye yaptırılmalıdır. Neden TOKİ derseniz; buraları alacak insanlara ödeme kolaylığı sağladığı için, satılamama gibi bir durumla karşılaşılmayacaktır. Böylece ilçemizi cazibe merkezi haline getirmemiz mümkündür.


Yeni çıkan Büyükşehir yasası bu tip projeleri gerçekleştirmede bize büyük kolaylıklar sağlamaktadır.


 Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mıdır?

İlçemizle ilgili söylemek istediğimiz şeyler bunlardan ibaret değildir. Daha kültürel açıdan durum tespiti ve yapılması gerekenleri, sosyal faaliyetlerin artırılarak devam etmesi, ilçemizde yetişen ilim ve sanat adamlarının olup olmadığı bunların eserleri gibi konularda söyleyeceklerimizi söylemedik. İnşallah başka zamanlarda bize bu imkanı verirseniz bu konularda da düşüncelerimizi paylaşırız.

Özellikle şunu belirtmek istiyorum.

Deniz Postası gazetesinin ilçemize göstermiş olduğu ilgi ve yaptığı yayınlar beni çok memnun etmiştir. Şunu biliyorum ki basın çağımızın en önemli gücüdür.  Kamuoyunu aydınlatmada ve yön vermede son derece etkili bir araçtır. Bu imkandan faydalanmak her zaman mümkün değildir. Deniz Postası gazetesi  bu konuda ilçemize büyük kadirşinaslık göstermiştir. Gazetemiz yetkililerine ilçemiz adına çok teşekkür ediyorum.


                      YEŞİLHİSAR ŞEKERPARESİ



DİYAR-I YEŞİLHİSAR

Tarla bahçe bağın var
Yamaçta Tekke dağın var
Taze süt taze yağın var
Bulunmaz böyle güzel diyar
 Benim memleketim Yeşilhisar
                Topaktaş, Sazyolu Bozyer’in
Pınarda suyun içilir serin
Sanki seçilmiş senin yerin
Bulunmaz böyle güzel diyar
 Benim memleketim Yeşilhisar
                Hacıemin çeşmesi şifalı suyun
                Doğal Çamaşırhanedir kuyun
                Kimi gelir kimi gider, budur huyun
Bulunmaz böyle güzel diyar
 Benim memleketim Yeşilhisar
                Karacabey, mahmudiye Keler
Daha neler var daha neler
Hele içmeceyi bir görseler

Bulunmaz böyle güzel diyar
 Benim memleketim Yeşilhisar

Kayısı yetişir üstüne yoktur
İnsanı şükreder gözü toktur
Kalitesi tekden, elması çoktur
Bulunmaz böyle güzel diyar
 Benim memleketim Yeşilhisar
Bir yanda Erciyes bir yanda Zengibar
Uçsuz bucaksız uzanır ovalar
Kuşlara cennet sazlığın var
Bulunmaz böyle güzel diyar
 Benim memleketim Yeşilhisar
Kayseri ile Niğde’nin arası
Kısmet olsun herkesin parası
İpek yolu dediğin tam burası
Bulunmaz böyle güzel diyar
 Benim memleketim Yeşilhisar
Varto, Sarız, Erzurum’dan
Gelmişler her bir yandan
Vatan olmuş çevirmemiş yoldan
Bulunmaz böyle güzel diyar
 Benim memleketim Yeşilhisar
                              
                               METİN İNCE




22 ŞUBAT 2013 TARİHİNDE 
KAYSERİ DENİZ POSTASI 
GAZETESİNDE YAYINLANDI. 

RÖPORTAJ  VE HAZIRLAYAN
LEMAN ÖZDİLEK


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder